Műszaki vizsga

Műszaki vizsga, zöldkártya gyorsan, rugalmasan. Vizsgára való felkészítés!

Műszaki vizsga időpontfoglalás

Gépkocsija műszaki vizsgáztatását, műszaki vizsgára felkészítését, eredetiségvizsgálatát helyben végezzük.
Ahhoz, hogy gépkocsija megfeleljen a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, és nem utolsó sorban az Ön és családja, illetve környezetének biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez, mi maximálisan csak a lehető legjobb munkát igyekszünk kiadni műhelyünkből. Több ezer elégedett ügyfelünk, igazolja számunkra, hogy jól végezzük munkánkat, mikor újra és újra megtisztelnek bizalmukkal, és minket választanak a szegedi szervizek közül.

Az alábbi szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére:

 • Előzetes átvizsgálás
 • Környezetvédelmi vizsgálat
 • Eredetiség vizsgálat
 • Általános állapotfelmérés
 • Autószerelés, autóvillamossági szerelés, diagnosztika
 • Gumiszerelés, futómű állítás Karosszériajavítás, kárrendezés (kárfelvételi ügyintézés)
 • Fényezés, polírozás
 • Biztosítás ügyintézés
 • Okmányirodai ügyintézés

A műszaki vizsga menete

Előzetes, műszaki vizsgára történő átvizsgálással:
KOCKÁZATMENTES MŰSZAKI VIZSGA!

Ügyfeleink igénye esetén a műszaki vizsgáztatást megelőzően szervizüzemünkben átvizsgáljuk gépkocsiját annak érdekében, hogy az minden tekintetben megfeleljen a jogszabályi előírásoknak és Önnek ne kelljen az esetlegesen felmerülő hibák miatt újabb vizsgadíjat fizetnie.

Előzetes, műszaki vizsgára történő átvizsgálás nélkül:

A műszaki állapot felmérése a hatósági eljárás keretében történik. Az esetlegesen felmerülő hibák jogszabályi előírás szerint kerülnek megállapításra, minősítésre. (súlyozásra)
A nem megfelelő minősítésű járművek nem vehetnek részt a közúti közlekedésben.
Minden megkezdett hatósági eljárás után a vizsgadíjat meg kell fizetni!
Újabb vizsgálat – a feltárt hibák kijavítása után – ismételt eljárásban történik az alkalmasság megállapításáig.

A környezetvédelmi mérés:
A környezetvédelmi megfelelőség igazolása is a forgalmi engedély érvényesítésével történik. A gépkocsi előzetes bemérése után, amennyiben szükséges a javításokat, beállításokat elvégezzük.

A környezetvédelmi határértékek a gépjármű környezetvédelmi osztálybesorolásához igazodnak. A sikeres műszaki vizsga alkalmával a rendszámtáblára ragasztott nyolcszögletű matrica színe a KRESZ szabályaiban is jelentőséggel bír.

Környezetvédelmi övezet (zóna)” (53/e. ábra); a jelzőtábla azt jelzi, hogy a „Környezetvédelmi övezet (zóna) vége” (53/f. ábra) jelzőtábláig az úton (övezetben) a gépkocsik nem közlekedhetnek. A kiegészítő jelzőtábla jelzi (53/g. ábra) azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó – a hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett – matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. A behajtási tilalom alól az út kezelője felmentést adhat. A kiegészítő jelzőtáblán „Kivéve engedéllyel” felirat is elhelyezhető.

Megváltoztak a műszaki vizsga és a környezetvédelmi felülvizsgálat szabályai

A gépjárművek és pótkocsijuk időszakos műszaki vizsgálatáról szóló 2009/40 EK irányelv szabályainak magyar jogrendbe való integrálása [5/1990. (IV. 12.) KöHÉM és a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM rendeletek] alapján 2010. január 1-jétől jelentősen módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje. Az egyablakos ügyintézés megvalósításának első jelentős lépéseként a környezetvédelmi felülvizsgálat a műszaki vizsga részét képezi, ezáltal adott a lehetőség, hogy a környezetvédelmi és a műszaki követelmények megfelelőségének ellenőrzése egy helyszínen, egy eljárásban történjen meg. Ha a jármű a műszaki vizsgálat követelményeinek megfelel, a Műszaki Adatlap szerint a forgalmi engedély időbeli hatályát a helyszínen meghosszabbítják, a Műszaki állomás az érvényesítő címkét és a plakettet a rendszámra felragasztja, a sorszámot és az érvényességi időt a forgalmi engedélyben rögzíti.

Amennyiben a forgalmi engedélybe bejegyzés nem tehető (Pl.: betelt), vagy a műszaki vizsgán olyan megállapításokra kerül sor (PL.: műszaki adatváltozás,- helyesbítés), amelyek alapján az okmány arra nem alkalmas, úgy a műszaki adatlappal a továbbiakban is el kell menni az okmányirodához, ahol a forgalmi engedély cseréje vagy érvényesítése megtörténik. 2010. január 1-jétől a jármű műszaki és környezetvédelmi érvényességét kizárólag a forgalmi engedély bizonyítja, amelyhez érvényesítő címke és plakett tartozik. A környezetvédelmi igazoló lap (zöldkártya) 2010. január 1-jei hatállyal megszűnt. A járművel a közúti forgalomban a forgalmi engedélybe bejegyzett érvényesség időpontjáig lehet részt venni. Lényeges változás, hogy a tulajdonos, üzemben tartó felelőssége megnő a jármű műszaki állapotát illetően, a jogszabályokban meghatározott követelmények tekintetében. Amennyiben a vizsgálat során a jármű nem felel meg, úgy 2010. január 1. után a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje megszüntetésre és a környezetvédelmi plakett valamint az érvényesítő címke a jármű rendszámáról eltávolításra kerül. A fenti esetben a forgalmi engedély érvényessége az ellenőrzés napján szűnik meg.

A műszaki vizsgához szükséges okmányok

Magánszemély esetén:

 • Gépjármű forgalmi engedély vagy hatósági határozat (a lejárt műszaki miatti kivonásról)
 • Kötelező felelősség biztosítás fennállásának igazolása
 • Személyi igazolvány
 • Felszerelt, jóváhagyásra kötelezett alkatrészek műbizonylata
 • HA nem személyesen jár el: Meghatalmazás

Jogi személy esetén:

 • Gépjármű forgalmi engedély vagy hatósági határozat (a lejárt műszaki miatti kivonásról)
 • Kötelező felelősség biztosítás fennállásának igazolása
 • Felszerelt, jóváhagyásra kötelezett alkatrészek műbizonylata
 • Aláírási címpéldány
 • Cégkivonat/Meghatalmazás
 • Nem szükséges a meghatalmazás, ha az aláírási címpéldány szerint jogosult személyesen jár el (Cégképviseleti eljárás)

MŰSZAKI VIZSGA néhány eleme:
(csak tájékoztató jelleggel a teljesség igénye nélkül)

Fékhatás vizsgálat
A kerékfékőröket fékpadon, országosan egységes fékvizsgálati technológia alkalmazásával ellenőrizzük. A műszaki vizsga során a fékhatás vizsgálatakor nemcsak a fékerő eltérést és az ovalitást vizsgáljuk, hanem azt is, hogy mekkora pedálerőnél érjük el az adott kerékfékerőt. A mérés során a kéziféket is értékelni kell.

Lengéscsillapítók hatásosságának vizsgálata:
Az ellenőrzés próba padon történik. .

Futóművek vizsgálata:
A vizsgálatot szerelő aknán, mozgatópad segítségével, valamint a tengelyek megemelésével végezzük.

Kipufogórendszer ellenőrzése
Gyári vagy csak jóváhagyással rendelkező elemekből állhat. Megfelelő tömítettség, rögzítettség, hővédelem a padlólemez felé. Állapota a környezetvédelmi megfelelősséget is befolyásolja.

Az üvegek állapota
Sötétítésre csak a közúti járművekre jóváhagyott fólia használható. Műbizonylat és a felszerelt fólián a jóváhagyási jel megléte követelmény. Csak a műbizonylaton megjelölt üvegek legyenek fóliázva! A pótféklámpa átvilágított felületénél a fóliát ki kell vágni.

Felületi horpadások, sérülések
A gépkocsinak esztétikailag is megfelelőnek kell lennie műszaki vizsgán. Egy elem sem lehet sérült a gépkocsin, természetesen nem horzsolásokról vagy kisebb horpadásokról van szó, hanem karambolból származó sérülésekről.

Korrózió
A gépkocsin nem lehet olyan korrózió, amit kisebb erőhatással át lehet lyukasztani. Ügyeljünk arra, hogy minden olyan korrodált felületet javítsunk ki, ami okot adhat a kételyre.

Ülések, biztonsági övek
Az ülések nem lóghatnak, nem mozoghatnak, azoknak működőképesnek és állíthatónak kell lenniük. A biztonsági öveknek működőképeseknek és kapcsolhatóaknak kell lenniük.